19/09/08

Vanuit Cans naar Brussel: een ontmoeting met het beste uit de Galicische korte films.

De bioscoop Vendôme verleent onderdak aan het Festival de Cans, een onbevooroordeelde blik op de Galicische werkelijkheid.

Donderdag den 16 oktober om 19 u, vindt in de Brusselse bioscoop Vendôme de Festival de Cans plaats (uitgesproken als Cannes; Cans is echter de naam van een Galicisch dorp, die “honden” betekent). De korte films die er zullen worden vertoond, bieden een breed overzicht over de kwaliteit en verscheidenheid van de huidige filmkunst in Galicië: de mooiste fantastisch films, komedies, drama’s, muziekfilms en tekenfilms, delen het programma met de brutaalste en potsierlijkste Galicische korte films.
Tijdens de Festival de Cans worden niet alleen Galicische korte films vertoond. Het is ook een onbevooroordeelde blik op de Galicische werkelijkheid. Dit jaar heeft zich het Festival naar Brussel verplaatst.
Elk jaar in de maand mei, terwijl de meest fonkelende persoonlijkheden van de filmwereld zich in de Côte d’Azur vergaren, wordt het beste uit de Galicische korte films in de schuren van het Galicische dorp Cans (450 inwoners) vertoont. In Cans zijn er geen limousines, maar wel “chimpíns”, het officiële vervoermiddel van het festival. Deze kleine tractors die normaal gesproken gras mest of mais vervoeren, verplaatsen het publiek en de gasten van de ene zaal naar de andere, bestuurd door de inwoners van Cans zelf.

Het festival wordt al vijf jaar lang door de cultuurvereniging Arela georganiseerd, samengesteld uit jonge lui uit Porriño en uit Mos, onder de leiding van de scenarioschrijver Afonso Pato.

De naam van het festival is niet toevallig gekozen, evenmin de plaats van het evenement, omdat de bedoeling daarvan is de Galicische audiovisuele producties bekend te geven en de franje van een festival zoals het Festival de Cannes, op z’n Galicisch te herzien. In dit festival is de vorm net zo belangrijk als de inhoud. Daarom wordt er ook de “making of” vertoond.
De door in Brussel wonende Galiciërs uitgemaakte vereniging Couto Mixto, in samenwerking met Arelia, brengt dit festival naar de Europese Hoofdstad toe, in zijn streven om de huidige Galicische cultuur in het buitenland bekendheid te geven.
In Brussel krijgen de bezoekers de in 2008 bekroonde films en video’s te zien:

- Agroglamour, documentaire over het festival. Ca. 20 min.
- Sálvame (Reed me), van Javier Veiga. Publiekprijs en prijs van de jury voor fantastische films. CA. 20 min.
- 1977, van Peque Varela. Prijs van de jury voor tekenfilms. Ca. 8 min.
- A revolta dos mouses (De Opstand van de Mouses), van David Gen. Publiekprijs voor de beste tekenfilm. Ca. 22 min.
- Videoclips: 'Calamar' (Inktvis) van The Homens' en 'España a las ocho' (Het is acht uur; het nieuws) van Elodio y los seres queridos. Totaal: ca. 10 min.
- Máis Cans que nunca (Uitgesproken Cans), movie machine van Luis Otero. Ca. 8 min.

De totale duur van dit evenement bedraagt twee uur en alle films worden met Engelse ondertitels vertoond.

[Galicië, een van de drie Spaanse historische nationaliteiten, bevindt zich in het noordwesten van het Iberische Schiereiland, ten noorden van Portugal, met wie zij nauwe historische en taalverbindingen onderhoudt. Galicië heeft een zelfbesturende regering, haar eigen taal, het Galicisch, die de meerderheidstaal is en mede-officieel samen met het Spaans. Galicië heeft een oppervlakte vergelijkbaar met die van België en telt 3 miljoen inwoners. In het buitenland wonen zowat 9 miljoen Galiciërs, waarvan 4.000 in Brussel.]

Cinema Vendome 18 Waversteenweg 1050 Brussel GRATIS